Escoltar

La fotografia educativa musical

Les fotografies sobre educació i formació musicals són, per les seves característiques específiques, catalogades com una tipologia a part de les fotografies escolars, tot i que en la majoria de centres escolars la formació i educació musical hi és present. Tanmateix, en aquest apartat ens centrarem en aquelles que fan referència a l’educació i formació musical duta terme en institucions especialitzades fora de l’escola.

En aquest sentit, dels fons consultats de centres de formació musical a Mallorca (Conservatori Superior, escoles municipals de música, etc.), cal destacar especialment el de la Col·legiata de Lluc, amb un ric patrimoni fotogràfic. El tipus de fotografies localitzats no difereix en gran mesura del les diverses tipologies establertes per a la fotografia escolar (amb exemples de fotografies de grups d’alumnes, espais i edificis, activitats ordinàries i extraordinàries, etc.), però s’hi troba entre d’elles amb especial importància la de participació dels infants en actes litúrgics musicals. També se’n poden localitzar a la premsa il·lustrada de l’època, especialment a la revista Lluc, publicada pels Missioners dels Sagrats Cors a Mallorca, titulars de la Col·legiata de Lluc.

Aquí teniu una petita mostra d’aquest tipus de fotografia, podeu fer click a cadascuna per ampliar-la:

miniFoto 1. Aula de música de la Casa de la Misericòrdia (c. ??). Autor: J. Truyol. Procedència: Arxiu General del Consell de Mallorca.

separador

miniFoto 2.  Pere Picornell (cant de la Sibil·la) i Àngel G. Horrach (cant Àngel), 1928. Fons de l’Arxiu de la Col·legiata de Lluc.

separador

miniFoto 3.  Fotografia d’escolans de Lluc cantant, 1935. Fons de l’Arxiu de la Col·legiata de Lluc.

separador

miniFoto 4.  Cant de l’escolania durant una litúrgia a Lluc, 1951. Fons de l’Arxiu de la Col·legiata de Lluc.

separador

miniFoto 5.  Fotografia d’escolans cantant en una activitat musical i litúrgica que fou utilitzada per a il·lustrar la portada de la revista Lluc. Autoria: desconeguda; Procedència: [Lluc [Palma], núm. 376 (1952), pàg. s/n]. Fons de la Biblioteca B. March.

separador

miniFoto 6.  Escolans de Lluc durant una activitat litúrgica i musical en el monestir. Autoria: desconeguda; Procedència: Lluc [Palma], núm. 431 (1956), pàg. s/n (il·lustració de portada). Fons de la Biblioteca B. March.