Escoltar

L'aula tradicional

Imatges de l’aula, amb alumnes o sense, on s’hi poden reconèixer tots els elements materials d’un ensenyament tradicional, tot i no ser les més habituals les trobem a molts dels arxius, fons i col·leccions de fotografies consultats. És possiblement una imatge recurrent, sobre tot durant el Franquisme, que indica ordre i disciplina. Els fons fotogràfics escolars, ubicats normalment a les mateixes institucions educatives o recollits en arxius més generals (per exemple l’Arxiu i Museu d’Educació de les Illes Balears) són els que guarden més quantitat d’aquestes imatges. Algunes revistes escolars i/o anuaris publiquen fotografies d’aules tradicionals. A les pàgines Web d’alguns col·legis, com per exemple el Sant Josep Obrer s’hi exposen imatges històriques que inclouen classes tradicionals. També es poden trobar fotografies d’aquest tipus als llibres publicats amb motiu d’homenatges o de celebracions d’aniversaris dels propis centres. La informació que ens aporten aquestes imatges és, més que res, testimonial d’un tipus d’ensenyament que sobreviu al llarg del segle xx, bé com a pràctica real a les escoles, bé com a imatge compartida del que representa el món escolar.

A continuació podeu observar una petita mostra d’aquestes fotografies procedents d’arxius i col·leccions diverses.

miniaturaFoto 1. Aula de l'Escola de Pràctiques masculina de Balears, edifici de l'antiga Escola Normal de les Avingudes. Autor desconegut. Fons C.P. de Pràctiques.

separador

miniaturaFoto 2. Aula de l'Escola de Pràctiques masculina de Balears, edifici de l'antiga Escola Normal de les Avingudes. Autor desconegut. Fons C.P. de Pràctiques.

separador

miniaturaFoto 3. Aula del Col·legi públic Nostra Senyora de Vialfàs, Sa Pobla, 1972. Autor desconegut. Procedència CEIP Nostra Senyora de Vialfàs.

separador

miniaturaFoto 4. Aula del Col·legi de Lluc (1960). Autor desconegut. Arxiu de la Col·legiata de Lluc.

separador

miniaturaFoto 5. Aula del Col·legi Montision de Palma. Foto publicada al llibre 450 años de historia del Colegio de Montesión de Palma de Mallorca, de B. Obrador.

separador

miniaturaFoto 6. Imatge d'aula tradicional de la postguerra. Col·legi públic de la Soledat, 1942. Autor desconegut. Procedència CEIP La Soledat.

separador

miniaturaFoto 7. Nen llegint dins una aula de l'Escola de Pràctiques masculina de Balears, edifici de l'antiga Escola Normal de les Avingudes. Autor desconegut. Fons C.P. de Pràctiques.

separador

miniaturaFoto 8. Primera escola de nines (Col·legi Sant Josep Obrer, 1955). A: Sant Josep Obrer 1953-2003.

separador

miniaturaFoto 9. Classe de primària del Col·legi Sant Josep Obrer, 1972. A: Sant Josep Obrer 1953-2003.

separador

miniaturaFoto 10. Primera aula del col·legi Sant Josep Obrer, 1959. A: Sant Josep Obrer 1953-2003.

 

separador

miniaturaFoto 11. Aula del col·legi Sant Josep Obrer, 1955. A: Sant Josep Obrer 1953-2003.