Escoltar

La fotografia d'activitats escolars extraordinàries

Les fotografies d’activitats escolars extraordinàries com ara d’excursions, viatges d'estudi, lliuraments de premis, celebració de festivitats diverses, representacions teatrals, etc., són una de les tipologies més freqüents d’entre la diversitat de fotografies escolars, representant un subgrup d’ella força habitual i constant al llarg dels anys, fins i tot en l’actualitat. Moltes de les pàgines Web dels centres escolars exposen anualment aquest tipus de fotografies. També són les més habituals en la premsa il·lustrada, per resultar de més interès social. Tant en els arxius escolars com en els no especialitzats trobem nombroses fotografies d'aquest tipus d'activitats.

Les excursions, per exemple, es fotografien amb assiduïtat. En els fons escolars es guarden imatges de excursions de totes les èpoques. Representen també una activitat que per excel•lència és de les que més projecció social dóna a l'escola, treure els alumnes fora de les aules i del centre és una pràctica d'origen institucionista que l'escola del segle XX ha incorporat i generalitzat com a activitat habitual, però el fet de seguir fotografiant molt més del que es fotografien altres activitats ens porta a pensar que l'excursió escolar segueix gaudint avui dia de gran consideració.
També es guarden per tot arreu nombroses fotografies de festes de fi de curs, carnestoltes, entrega de premis, etc., de les quals en mostrem aquí una petita mostra. De totes elles és habitual trobar-ne en tots els col·legis i escoles, entre els fons fotogràfics que ells mateixos custodien, i també, si n’hi ha, a les publicacions sobre la història d’aquestes institucions (centenaris, aniversaris diversos, etc.). També la premsa il·lustrada, des dels seus inicis, publica imatges de tota casta d’activitats escolars extraordinàries. Trobem fotografies d’aquest tipus a publicacions generalistes com ara La Roqueta, Vida Isleña, Baleares, Majórica, Brisas, etc., així com també a la premsa pedagògica i escolar al llarg del segle passat.

Aquí teniu una petita mostra d’aquest tipus de fotografia.

minFoto 1. Infants d’una escola de Palma d’excursió al Coll de’n Rebassa en el moment que passaven per la porta des Camp. Autoria: desconeguda. Procedència: La Roqueta Ilustració Mallorquina [Palma], Any I, núm. 10 (31 de maig de 1902), pàg. s/n. Fons de la Biblioteca de la Fundació March.

separador

minFoto 2. Alumnes de l’Escola Graduada de Llevant de Palma reunit als pati en el transcurs de la festa escolar que s’hi celebrà. Autoria: desconeguda. Procedència: Vida Isleña. Revista Quincenal Ilustrada [Palma], Any I, núm. 11 (1 d’agost de 1912), pàg. s/n. Fons de la Biblioteca de la Fundació March.

separador

minFoto 3. Alumnes del Patronat Obrer de Palma en una demostració d’exercicis de gimnàstica amb motiu de la festa de final de curs. Autoria: Vila Coll. Procedència: Majórica. Vida. Arte [Sóller], núm. 7 (juny de 1924), pàg. s/n. Fons de la Biblioteca Lluís Alemany del Consell Insular de Mallorca.

separador

minFoto 4. Colons realitzant exercicis a la mar al port de Sóller l’estiu de 1925. Colònia escolar de la Diputació Provincial de Balears al Port de Sóller, estiu de 1925. Fons de l’Arxiu General del Consell de Mallorca.

separador

minFoto 5. Excursió al Teix, alumnes de l’Escola de Pràctiques masculina, 1963. Fons C. P. Escola de Pràctiques.

separador

minFoto 6. Alumnes de l’Escola Annexa de Pràctiques en la Rua de Carnestoltes del curs 1988-198. Fons C. P. Escola de Pràctiques.

separador

minFoto 7. Festa de final de curs de la secció femenina de l’Escola Annexa de Pràctiques, curs 1982-1983. Fons C. P. Escola de Pràctiques.

separador

minFoto 8. Alumnes de l'escola Nostra Senyora de Vialfàs de sa Pobla al mirador Ricardo Roca, a la carretera d’Andratx a Estellencs, el 1967. Autor desconegut. Fons C.P. Nostra Senyora de Vialfàs.

separador

minFoto 9. Grup de pàrvuls dels Jardins d’Infància de la Puresa de Palma representant l’obra de teatre “Colon ante los Reyes Católicos” l’any 1924. Publicada a la revista Mater Purissima (desembre de 1924). http://www.mater-purissima.org/revistas-antiguas/

separador

minFoto 10.  Primera manifestació a favor de l’escola en català de mestres i alumnes del col•legi Mata de Jonc, curs 1977-78. Autoria desconeguda. Fons Escola Mata de Jonc.

separador

minFoto 11. Excursio a Camp de Mar, curs 1953/54. Autor desconegut. Publicat a la revista San Francisco (butlletí), nº 2. Fons de la Biblioteca de la Fundació March.

separador

minFoto 12. Alumnes del Col·legi Beat Ramon Llull d’Inca preparats per sortir d’excursió, curs 1963-1964. Autoria: desconeguda. Procedència: Col·legi Beat Ramon Llull d’Inca.

separador

minFoto 13. Excursió a Alcúdia, curs 1971/72. Autor desconegut. Publicat a l’Anuari San Francisco. Fons de la Biblioteca de la Fundació March.